Klassiek en modern met humor bij elkaar gebracht

Het tweede concert in het lustrum-seizoen van de Leimuidense dorpskerk-concertserie is zondagmiddag gegeven door het strijktrio Kodama en klarinettist Bram Boesschen Hospers.

Het trio, dat bestaat uit leden van het Residentie-orkest uit Den Haag, opende het concert met werken van Bach en Schubert. In de voor deze kleine bezetting geweldig passende akoestiek van de dorpskerk klinkt deze muziek voor het publiek nog vertrouwd in de oren. Ook een jeugdwerk van de Hongaarse componist Zoltan Kodaly waarin duidelijk de volksmuziek uit zijn land terug te horen is, klinkt vertrouwd, maar er klinkt al iets van het onverwachte in.

Als Bram Boesschen Hospes met zijn bas-klarinet het programma overneemt gaat het publiek in een vloeiende beweging mee van het vertrouwde naar juist niet te volgen, verrassende en zelfs heel gekke klanken uit dit grote en vrij onbekende instrument. Voor musici is het altijd een spannend moment of het publiek je programmakeuze volgt bij minder voor de hand liggende stukken. Achteraf zegt Bram dat hij al direct, tijden het spelen, reacties van het publiek hoorde. De humor in de muziek werd onmiddellijk herkend en zorgde ervoor dat ook in volgende stukken van het programma het publiek, ook bij de uitdagende stukken, de keuze van de musici bleven volgen.

Zoals bij elk concert, sloten solist en ensemble samen het concert af. Klarinet en strijkers bereiken samen een geweldig warme samenklank in het speciaal voor dit concert ingestudeerde stuk van Crusell. Deze muziek van de tijdgenoot van Beethoven kan het publiek tot een staande ovatie uitlokken en de de musici tot een uitgebreide toegift met nog een deel uit dit klarinetkwartet.

Het laatste concert van deze serie is op 22 maart als Harpiste Sophie van Dijk terug komt, nu met haar Merwede-ensemble, en Reinier Regter uit Rijnsaterwoude op cello de rol als solist in dit concert heeft.

Dit bericht is geplaatst in Seizoen 2019-2020. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.