22 maart

Merwede trio en Reinier Regter
Het jubileumseizoen van de Dorpskerk-concerten van Leimuiden sluit op zondag 22 maart af met opnieuw een afwisselend concert. De vaste ingrediënten van de concerten, een solist en een ensemble, worden dan gevormd door cellist Reinier Regter en het Merwede-Ensemble.
Reinier is een jonge inwoner van Rijnsaterwoude die het musiceren met de paplepel heeft meegekregen. Hij zal zijn cello laten klinken in twee delen van de beroemde cello-suites van Bach, maar ook, begeleid door piano, met muziek een directe tijd- en regio-genoot van Bach, Picinetti en ook nog met werk van Beethoven.
Het ensemble dat bestaat uit fluit, Louise Berendsen, Saxofoon, Els van de Weij en harp, Sophie van Dijk speelt het qua ontstaanstijd breedste scala aan werken dat ooit in één concert hier geklonken heeft. Muziek van de middeleeuwer Guillaume de Machaut, via de vroeg-barok van Claudio Monteverdi en de romantiek van Hector Berlioz tot de twintigste eeuw met muziek van Shostakovich brengen zij tijdens dit concert.
Natuurlijk spelen solist Reinier Regter en het ensemble tot slot ook nog samen. Dit laatste concert van het seizoen zal opnieuw boeiend zijn tot de laatste maat.
Het concert in de Dorpskerk van Leimuiden begint om 13:00. Er is koffie vanaf 12:30. Kaarten à 10,- (kinderen 5,-) zijn een maand van tevoren te koop bij de Gemakswinkel in Leimuiden of aan de deur zolang de voorraad strekt.

Merwede trio
Het Merwede Trio speelt sinds 2016 samen als trio en bestaat uit Louise Berendsen (fluit), Els van der Weij (saxofoon) en Sophie van Dijk (harp). Alle drie de leden hebben de graad Master of Music behaald aan het Utrechts Conservatorium. De combinatie van fluit, saxofoon en harp is uniek in Nederland. Deze bezetting heeft veel klankmogelijkheden, mede door het scala aan saxofoons dat inzetbaar is. Het repertoire is daardoor verrassend: er wordt graag geput uit oude vocale muziek maar er worden ook nieuwe arrangementen gemaakt van bestaande composities Het trio speelt voornamelijk klassieke muziek, maar soms wordt er ook een uitstapje naar volksmuziek of een andere stijl gedaan. Bekijk hieronder een video van het Merwede trio.

Reinier Regter
Reinier Regter is geboren in 2002. Al zijn hele leven heeft hij in het kleine dorpje Rijnsaterwoude gewoond, samen met zijn zusje en zijn twee ouders. Reinier kwam al op jonge leeftijd in aanraking met klassieke muziek dankzij zijn muzikale familie. Zo speelt zijn vader cello in het Residentie Orkest en ook opa’s en oma’s bespelen een
instrument. Vanaf de leeftijd van tien jaar krijgt Reinier celloles van zijn opa. Sinds dat moment heeft hij altijd met veel plezier gespeeld. In de vierde klas van de middelbare school kwam Reinier in contact met Jerusha Hanegraaff. De afgelopen twee jaar begeleidt zij Reinier op de piano. Reinier zit nu in zes gymnasium en wil na de middelbare school graag theoretische natuurkunde gaan studeren. Natuurlijk wil hij wel graag enthousiast doorgaan met het maken van muziek op zijn cello.